Aralık 30, 2024
Tarım Ürünlerinde Dahilde İşleme Rejimi Uygulamaları Hakkında,
STA Gümrük Müşavirliği

Tarım Ürünlerinde Dahilde İşleme Rejimi Uygulamaları Hakkında,

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden gelen bir yazıda, Bilindiği üzere, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ekmeklik buğday kullanarak mamul madde ihracatı gerçekleştiren firmalara 15 Ekim - 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından dünya fiyatları seviyesinden ekmeklik buğday satışı yapılması ve firmaların mamul madde ihracatı karşılığı hak ettikleri ekmeklik buğday miktarının asgari %85'inin TMO stoklarından temin edilmesini müteakip kalan kısmın ithalat yoluyla karşılanabilmesi ve 1001.19 GTP'li durum buğdayı ithalatına ise 31.12.2024 tarihine kadar izin verilmemesi hususlarına yönelik Ticaret Bakanlığınca karar alındığı bildirilmiştir.

Bu defa, Tarım ve Orman Bakanlığı görüş ve talepleri de dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda; mamul madde ihracatı karşılığı 1001.19 GTP'li durum buğdayı ithalatına 31.05.2025 tarihine kadar izin verilmemesi ve 1001.99 GTP'li ekmeklik buğday ithalatı öngören Dahilde İşleme İzin Belgeleri (DİİB) kapsamında 31.05.2025 tarihine (bu tarih dahil) kadar;

1) Firmaların önceden gerçekleştirdikleri ihracat karşılığı hak ettikleri 1001.99 GTP'li buğday miktarının asgari %75'lik kısmının TMO'dan temin edilmesini müteakip kalan kısmın ithalat yoluyla karşılanabilmesi,

2) DİİB kapsamı ihracat taahhüdü tamamlanmadan ve ihraç edilen mamul maddeye denk gelen 1001.99 GTP'li ekmeklik buğday miktarının asgari %75'lik kısmı TMO'dan temin edilmeden 1001.99 GTP'li ekmeklik buğday ithalatı gerçekleştirilememesi,

3) 20.12.2024 tarihinden önce düzenlenen ve yurt içi alımın tamamının gerçekleştirilmediği belgelere 1 inci ve 2 nci madde hükümlerinin uygulanması, hususları Bakanlık Makamının 20.12.2024 tarihli Onayı ile uygun görülmüştür.


STA Gümrük Müşavirliği
#stagümrük
#gümrük
#gümrükmüşavirliği
#gümrükişlemleri #ithalat #konyagümrük #sta #gümrükvergisi
EN SON
HABERLER

Çin'den karşılıklı tarifeler kapsamında gümrük vergilerine tepki!

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in karara karşı olduğu ve kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı karşı tedbirler alacağı belirtildi.


ABD'nin "karşılıklı tarife" olarak adlandırdığı uygulamanın öznel ve tek taraflı değerlendirmelere dayandığı, bunun uluslararası ticaret kurallarına uygun olmadığı ve ilgili tarafların meşru haklarını ve çıkarlarını tehdit ettiğine değinilen açıklamada, "Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır.


Bu, yalnızca ABD'nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak." ifadesine yer verildi.

Trump'tan yeni tarife listesi: ABD'den Türkiye'ye yüzde 10 asgari gümrük vergisi.

Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada 3 Nisan Perşembe gününden itibaren ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, asgari gümrük vergisi oranının yüzde 10 olacağını açıkladı.
Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

Türkiye'ye yurt dışından gelen kargolar için gümrük hesaplamasında kritik değişiklik yapıldı.

Türkiye'ye yurt dışından gelen kargolar için gümrük hesaplamasında kritik değişiklik yapıldı. Artık kargo ve nakliye ücretleri de vergilendirilecek, ithalat maliyetleri yükseliyor. Sipariş vermeden önce bu detayı mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekecek. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

https://www.tgrthaber.com/ekonomi/yurt-disi-siparislerinde-yeni-donem-gumruk-vergisine-ek-surpriz-kargo-ucretleri-dahil-3205688

Birleşik Krallık Ticaret Önlemleri Kurumu (TRA) Çin'den ithal edilen organik kaplı çelik için uygulanan anti-damping ve telafi edici önlemlerinin 2029'a kadar sürdürülmesini önerdi.

Birleşik Krallık Ticaret Önlemleri Kurumu (TRA) Çin'den ithal edilen organik kaplı çelik için uygulanan anti-damping ve telafi edici önlemlerinin 2029'a kadar sürdürülmesini önerdi.

TRA tarafından yayımlanan raporda, Çin'den ithal edilen organik kaplı çelik (OCS) ithalatına uygulanan anti-damping ve telafi edici önlemlerin beş yıl daha (4 Mayıs 2029'a kadar) devam ettirilmesini önerdi. TRA, Temel Gerçekler Beyanı'nda (SEF) yer alan bulgularına göre, önlemlerin kaldırılması halinde damping ve sübvansiyon uygulamalarının devam etmesinin muhtemel olduğu bunun da Birleşik Krallık endüstrisine zarar vereceğini belirtti.

Organik kaplı çelik, özellikle inşaat sektöründe çeşitli yapıların dayanıklılığını korumak amacıyla, ayrıca metal mobilya, ısıtma ve havalandırma kanalları ile kılıflarda ve çeşitli ev aletlerinde kullanılıyor. Mevcut durumda, Çin'den ithal edilen organik kaplı çelik üzerine uygulanan anti-damping önlemleri ihracatçıya bağlı olarak yüzde 5,9 ila 26,1 arasında, telafi edici önlemler ise yüzde 13,7 ila 44,7 arasında değişiyor.

DİĞER
HABERLER