3.03.2025
STA Gümrük Müşavirliği

ABD’nin yeni çelik tarifeleri, Çin’den ABD’ye üçüncü ülkeler üzerinden çelik taşıyan milyarlarca dolarlık bir tedarik zincirini bozarak küresel pazardaki rekabeti artıracak

ABD’nin yeni çelik tarifeleri, Çin’den ABD’ye üçüncü ülkeler üzerinden çelik taşıyan milyarlarca dolarlık bir tedarik zincirini bozarak küresel pazardaki rekabeti artıracak ve Çin’in zor durumdaki çelik sektörü için hayati bir satış kaynağının altını oyacak.

2016 ve 2018’deki ticaret engelleri Çin çeliğinin çoğunu ABD dışına çıkardığından beri, nispeten daha serbest erişime sahip ülkelerdeki fabrikalar ucuz Çin çeliğini satın aldı ve çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra ABD’ye sattı.

Reuters’ın Çin’in önde gelen dört çelik danışmanlık şirketine dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 Mart’ta yürürlüğe girecek olan %25’lik çelik vergisi bu ticareti sekteye uğratacak ve geçen yıl Çin’in yaklaşık 7 milyar dolar değerindeki tüm çelik ihracatının neredeyse onda biri olarak tahmin edilen satışları vuracak.

Bu çeliğin halihazırda Çin çeliğiyle dolu olan küresel pazara akması ihtimali, ihracatına bir darbe daha vurmak üzere, çoğu Çin’i hedef alan bir başka korumacılık dalgasını tetikliyor.

Devlet destekli araştırma kuruluşu Çin Metalürji Endüstrisi Planlama ve Araştırma Enstitüsü geçen hafta yayınladığı bir notta, “Artan ticari sürtüşmeler Çin’in çelik ihracatı üzerinde baskı yaratacaktır,” dedi. “Düşük ihracat ve karlar bazı şirketlerin karlılığında daha fazla düşüşe yol açabilir” diye ekledi.

Daha fazla ticaret engeli ve daha küçük bir ihracat pastası üzerinde daha şiddetli rekabet, çelik ihraç eden tüm ülkeler için bir sorun, ancak tarifeler tarafından orantısız bir şekilde hedef alınması muhtemel olan Çin’in çelik sektörü için özellikle zor.

19.02.2025
STA Gümrük Müşavirliği

2023 yılı verilerine göre Rusya, otomobil üretiminde en büyük artışı kaydeden ülkeler arasında üçüncü sıraya yükseldi.

2023 yılı verilerine göre Rusya, otomobil üretiminde en büyük artışı kaydeden ülkeler arasında üçüncü sıraya yükseldi.

Ülke, 213 bin adetlik üretim artışıyla toplam 756 bin araç üretti ve Hindistan’ın hemen ardından yer aldı.

Otomobil Üretimini Artıran Ülkeler Azınlıkta Kaldı

Dünya genelinde otomobil üretimini artıran ülkelerin sayısı sınırlı kaldı. En büyük üretim artışı gösteren ülkeler şunlar oldu:

• Hindistan – 309 bin adet artış
• Rusya – 213 bin adet artış (toplam 756 bin araç)
• Brezilya – 75 bin adet artış (toplam 1,9 milyon araç)
• Çekya – 46 bin adet artış (toplam 1,3 milyon araç)
• Almanya – 28 bin adet artış (toplam 4,2 milyon araç)
En Büyük Düşüş Endonezya’da Yaşandı

Öte yandan bazı ülkelerde üretim ciddi şekilde geriledi. Endonezya, otomobil üretiminde en büyük düşüşü yaşayan ülke oldu ve üretimi %50 azalarak 1 milyon araca geriledi.

Üretimde düşüş yaşayan diğer ülkeler:

• Japonya – 377 bin adet azalma (toplam 7 milyon araç)
• İran – 305 bin adet azalma (toplam 658 bin araç, 2015’ten bu yana en düşük seviye)
• ABD – 206 bin adet azalma (toplam 1,6 milyon araç)

Rusya’nın otomobil üretimindeki bu hızlı yükselişi, ülkenin otomotiv sektöründe toparlanma sürecine girdiğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

14.02.2025
STA Gümrük Müşavirliği

İlk olarak Meksika, Kanada ve Çin üzerinde çeşitli gümrük tarifeleri getiren Donald Trump'ın hedefinde bu sefer inşaat ve ulaşım başta olmak üzere birçok endüstride oldukça yaygın bir şekilde kullanılan çelik ve alüminyum var.

İlk olarak Meksika, Kanada ve Çin üzerinde çeşitli gümrük tarifeleri getiren Donald Trump'ın hedefinde bu sefer inşaat ve ulaşım başta olmak üzere birçok endüstride oldukça yaygın bir şekilde kullanılan çelik ve alüminyum var.

Verilere göre Türkiye, çelik üretiminde dünyada ilk 10 sırada yer alıyor. Türkiye'de 2024 yılında toplam 36,9 milyon ton çelik üretimi gerçekleşti. Fakat, ABD'nin en fazla çelik ithal ettiği ülkeler arasında Türkiye yer almıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye, 2024 yılında ABD'ye toplam 233 milyon 476 bin dolarlık demir ve çelik ihracatı gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın getirdiği yeni alüminyum ve çelik tarifelerinden en büyük darbeyi Kanada alacak. ABD, Kanada'dan 2024 yılında toplam 7,1 milyar dolar değerinde çelik ithalatı gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde toplam 9,4 milyar dolarlık alüminyum alımı gerçekleşti.

AB, alüminyum ve çelik ithalatına uygulanan yüzde 25'lik vergi tarifesinden en çok etkilecek ikinci partner konumunda. ABD, 2024 yılında toplam 1,5 milyar dolar değerinde alüminyum ithal etti. Taraflar arasında 2024 yılında gerçekleşen çelik ithalatı ise 7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

7.02.2025
STA Gümrük Müşavirliği

Özbekistan'da Üretilmeyen Laboratuvar Ekipmanları 2028 Yılı Başına Kadar Gümrük Vergisinden Muaf Tutulacak-Taşkent Ticaret Müşavirliği

Özbekistan'da Üretilmeyen Laboratuvar Ekipmanları 2028 Yılı Başına Kadar Gümrük Vergisinden Muaf Tutulacak-Taşkent Ticaret Müşavirliği

2025-2027 döneminde Özbekistan'ın elektrik mühendisliği endüstrisinin ilerlemesi için temel yönleri ana hatlarıyla belirten, böylece sektörü yeni bir aşamaya taşımayı amaçlayan "Elektrik Mühendisliği Endüstrisinin Geliştirilmesi İçin Ek Önlemler Hakkında" Cumhurbaşkanı Kararı kabul edildi.

1 Şubat 2025'ten itibaren aşağıdaki destek önlemleri uygulanacaktır:
Gümrük işleme rejimi kapsamında işlenen ürünlerin, endüstriyel işbirliği çerçevesi kapsamında sonraki üreticiler tarafından daha fazla yeniden işlenmesine izin verilecektir;

Araştırma ve geliştirme merkezleri tarafından kullanılmak üzere ithal edilen ve Özbekistan'da üretilmeyen laboratuvar ekipmanları ve aletleri, 1 Şubat 2028'e kadar gümrük vergilerinden muaf tutulacaktır.

Ek olarak, %50'den fazla devlet hissesine sahip olan idari binalar, sosyal altyapı projeleri ve idari binaların inşasıyla ilgili satın alma belgeleri için yeni talepler getirilecektir:

Müteahhitlerin, gerekli malları üretici ekosistemi ve Elektronik İşbirliği Portalı aracılığıyla yerel üreticilerden tedarik etmeleri gerekecektir;

İstenilen mallar bu portallarda mevcut değilse, teyitli belgelere dayanarak diğer elektronik platformlardan satın alınabilir.

Üretici ekosistemi içindeki işlemler, sözleşme değerleriyle ilgili kısıtlamalar olmaksızın ve yerel olarak üretilen mallar için sertifikasyon verileri kullanılarak oluşturulan tekliflere dayalı olarak, hükümet müşterileri ve üreticiler arasında elektronik mağaza prosedürü aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

5.02.2025
STA Gümrük Müşavirliği

Avrupa Birliği'nin (AB) İthalat Kontrol Sistemi-2 (Import Control System-ICS2) isimli elektronik gümrük sisteminin taşımacılık sektörlerine göre peyderpey başlayan operasyonel sürümlerine ve Bakanlıkları koordinasyonunda ekonomik operatörlerin bilgilendirilmesi

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından iletilen bilgilendirmeye istinaden;

Avrupa Birliği'nin (AB) İthalat Kontrol Sistemi-2 (Import Control System-ICS2) isimli elektronik gümrük sisteminin taşımacılık sektörlerine göre peyderpey başlayan operasyonel sürümlerine ve Bakanlıkları koordinasyonunda ekonomik operatörlerin bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen webinarlara ilişkin bilgi verilmiş idi.

Bu defa, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan alınan bir yazıda, 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla sistemin üçüncü sürümünün karayolu ve demiryolu taşımacılıkları için devreye alınacağı ve AB'ye karayolu ve demiryolu taşımacılığı ile ithal edilecek veya AB'den transit şekilde üçüncü ülkelere sevk edilecek tüm eşyaya ilişkin Giriş Özet Beyanının (ENS) AB gümrüklerine eşyanın varışı öncesinde sunulmasının zorunlu olacağı belirtilmektedir.

Yazının devamında, bahse konu tarihe kadar sistem gerekliliklerini yerine getiremeyen ekonomik operatörlerin kayıtlı oldukları ve Ekonomik Operatör Kayıt ve Tanımlama Numarasını (EORI) edindikleri ilgili AB üye ülkesindeki Ulusal Hizmet Masası (National Service Desk) ile iletişime geçerek en geç 1 Mart 2025 tarihine kadar dağıtım penceresi (deployment window) talep etmeleri gerektiği, dağıtım penceresinin yalnızca talep olması halinde tanımlanacağı ve sistem kapsamı teknik bilgilere
https://lnkd.in/gjxubyfY adresinden (''resources'' sekmesi) ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, sisteme ilişkin Komisyon tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen webinarlar kapsamında 5 Şubat 2025 tarihinde yeni bir webinar düzenleneceği bilgisi paylaşılmış olup, webinar bilgisine https://lnkd.in/gvrwS3bv internet adresinden erişim sağlanabileceği aktarılmaktadır. Webinar İngilizce olarak gerçekleştirilecektir.

5.02.2025
STA Gümrük Müşavirliği

Rusya’da 5 Şubat’tan itibaren buğday ihracat vergisi yüzde 11 düşerek ton başına 4.430,1 rubleden 3.941,6 rubleye inecek. Bu bilgiyi Rusya Tarım Bakanlığı duyurdu.

Rusya’da 5 Şubat’tan itibaren buğday ihracat vergisi yüzde 11 düşerek ton başına 4.430,1 rubleden 3.941,6 rubleye inecek. Bu bilgiyi Rusya Tarım Bakanlığı duyurdu.

Arpa ihracat vergisi 3.407,8 rubleden 3.012,5 rubleye, mısır ihracat vergisi ise 4.659,1 rubleden 4.255,3 rubleye düşecek.

Vergi oranları, ihracat fiyat göstergeleri esas alınarak hesaplandı. Buğday için ton başına 240,9 dolar (önceki dönemde de aynı), arpa için 215,3 dolar (önceki dönemde aynı), mısır içinse 234 dolar (önceki dönemde 233 dolar) olarak belirlendi.

Bu oranlar 11 Şubat’a kadar geçerli olacak.

Rusya’da 2 Haziran 2021’den itibaren tahıl ihracatında “tahıl tampon mekanizması” uygulanıyor. Bu mekanizma kapsamında buğday, mısır ve arpa ihracatına değişken vergiler getirildi ve elde edilen gelir, tarım üreticilerine sübvansiyon olarak aktarılıyor. Vergi oranları, Moskova Borsası’nda kayıtlı ihracat sözleşmelerinin fiyatlarına göre haftalık olarak hesaplanıyor.

Başlangıçta, vergi hesaplamasında baz fiyat buğday için 15.000 ruble/ton, arpa ve mısır içinse 13.875 ruble/ton olarak belirlenmişti. Haziran 2023’te bu fiyatlar sırasıyla 17.000 ve 15.875 rubleye yükseltildi.

28 Haziran 2024 itibarıyla baz fiyatlar bir kez daha güncellendi:
Buğday için 18.000 ruble/ton, arpa ve mısır için 16.875 ruble/ton olarak belirlendi.

5.02.2025
STA Gümrük Müşavirliği

Avrupa Birliği'nin çeliğe uyguladığı sıkı ithalat kotaları, başta Mısır ve Cezayir olmak üzere Kuzey Afrikalı ihracatçılar için önemli zorluklar yaratıyor.

Avrupa Birliği'nin çeliğe uyguladığı sıkı ithalat kotaları, başta Mısır ve Cezayir olmak üzere Kuzey Afrikalı ihracatçılar için önemli zorluklar yaratıyor.

Avrupa Birliği'nin 2025 yılının ilk çeyreği için inşaat demiri ithalat kotası şimdiden aşıldı ve ithalatçılar için finansal ve lojistik zorluklar yarattı. 1 Ocak itibariyle, çeşitli AB limanlarında boşaltılan ve gümrükten çekilen inşaat demiri sevkiyatları, Mısır ve Cezayir'i de içeren bir kategori olan “diğer ülkeler” için izin verilen 132.000 tonluk sınırdan 160.000 ton-30.000 ton daha fazla.

Bu aşım nedeniyle, ithalatçılar kotayı aşan tüm sevkiyatlar için %25 gümrük vergisine tabi olacak ve AB pazarındaki çelik alıcıları üzerinde önemli maliyet baskıları yaratacak. Bu durum, ithalatçıların ek gümrük vergisi yüklerinden kaçınmaya çalışması nedeniyle bu kaynaklardan daha fazla alım yapma cesaretini kırıyor.

Kota sınırlamalarına rağmen, Mısır ve Cezayir'den inşaat demiri ithalatı Ocak ayında da devam ederken, 60.000 tonun üzerinde miktarın 1 Nisan'da gümrük beyannamesi ve gümrükleme için gelmesi planlanıyor. Bu strateji ikinci çeyrek kota tahsisinden faydalanmayı amaçlıyor, ancak ithalatçılar yeni sipariş verme konusunda temkinli davranıyor.

15.01.2025
STA Gümrük Müşavirliği

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Gümrük Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yapıldı.

Gümrük hashtagYönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hashtagGümrük Yönetmeliği'nde hashtagönemli değişiklikler yapıldı.

hashtagOnaylanmış kişi statüsü için gereken genel ve özel koşullarda değişiklik;

hashtagOnaylanmış kişi statüsü için başvurularda sağlanması gereken dış ticaret performansı kriterleri yeniden düzenlendi;

hashtagMenşe şahadetnamesi aranılacak haller başlıklı 38. Maddeye DTÖ üyesi olmayan ülkelere ilişkin durumlarda yapılacak işlemlere ilişkin yeni fıkralar eklendi;

hashtagGümrük işlemleri tamamlanmadan yapılan denetimlerde ekinde hashtagmenşe şahadetnamesi bulunmayan beyannameler kapsamı eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonunun değişmesi sonucunda, İthalat Rejimi Kararı eki listelerde Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkeler için uygulanan yüksek oranda vergiden kaynaklanan gümrük vergisi farkına, menşe esaslı ticaret politikası önlemlerine, ilave gümrük vergisine veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olduğunun tespit edilmesi halinde ikinci fıkrada belirtilen şekilde işlem yapılır.(vergiler nakit teminata bağlanır)

hashtagGümrük işlemleri tamamlandıktan sonra yapılan denetimlerde ekinde hashtagmenşe şahadetnamesi bulunmayan beyannameler kapsamı eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonunun değişmesi sonucunda, İthalat Rejimi Kararı eki listelerde Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkeler için uygulanan yüksek oranda vergiden kaynaklanan gümrük vergisi farkına, menşe esaslı ticaret politikası önlemlerine, ilave gümrük vergisine veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olduğunun tespit edilmesi halinde yükümlüye uygun bir menşe şahadetnamesinin gümrük idaresine ibrazı için yapılan tespit tarihinden itibaren altı aylık süre verilir.

hashtagFiilen ödenen veya ödenecek olan fiyata ilave edilecek unsurlar başlıklı 51. Maddede değişiklik;

hashtagTicari mahiyette olmayan sevkiyatların gümrük kıymetinin tespitinde de eşyanın teslim yerine kadar alınan tüm posta ve kargo ücretleri gümrük kıymetine dahil edilecek.

hashtagLaboratuvar tahlil ücretleri

-213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranını geçmemek üzere Bakanlıkça (Gümrükler Genel Müdürlüğü) yıllık olarak belirlenecek.

hashtagAntrepoya konulabilecek eşya

- Antrepoya konulacak Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumunun iznine tabi ürünler ve etkin maddeler için Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan alınan izin belgesi aranacak.

hashtagGeçici depolama yeri ve antrepo hükümlerindeki değişiklikler;

hashtagYetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine ilişkin değişiklikler;

-hashtagYetkilendirilmiş gümrük müşavirleri için yaş haddi yetmiş beş olarak değiştirildi

hashtagYetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine uygulanacak cezalar ve yetki belgesinin geri alınması hükümleri yeniden düzenlendi.


https://www.linkedin.com/posts/sta-gumruk_g%C3%BCmr%C3%BCk-y%C3%B6netmeli%C4%9Finde-de%C4%9Fi%C5%9Fiklik-yap%C4%B1lmas%C4%B1na-activity-7285060946127896576-TUqk?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

15.01.2025
STA Gümrük Müşavirliği

Çin'in ihracatı, yıl sonunda, Donald Trump'ın göreve geldiğinde gümrük tarifelerini yükselteceği beklentisiyle artarken rekor düzeyde ihracat fazlası kaydedildi.

Çin'in ihracatı, yıl sonunda, Donald Trump'ın göreve geldiğinde gümrük tarifelerini yükselteceği beklentisiyle artarken rekor düzeyde ihracat fazlası kaydedildi.

Çin Gümrükler Genel İdaresi, Aralık 2024 dönemi ve 2024 yılının tümünü kapsayan dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre, ​​​​​​​2024'te ihracat yıllık bazda yüzde 5,9 artışla 3,58 trilyon dolar, ithalat ise yüzde 1,1 artışla 2,59 trilyon dolar oldu. Dış ticaret fazlası yıl sonunda 992,1 milyar dolara çıkarken tüm yılların en yüksek seviyesine ulaştı.

Aralıkta ihracat yüzde 10,7 artışla kasımdaki yüzde 6,7'lik artışın üzerine çıkarken kasımda yüzde 3,9 azalan ithalat aralıkta yüzde 1 arttı.

ABD'ye yapılan ön sevkiyatlar artışta etkili

Analistlere göre ihracattaki artışta Çinli ihracatçıların ABD'den Trump'ın göreve geldiğinde gümrük tarifelerinin artacağı beklentisiyle yıl sonunda büyük miktarda ön sevkiyat yapması etkili oldu.

Çin'in ABD'ye ihracatı aralıkta yüzde 15,5 artarken yıl boyunca yüzde 4,9 artış kaydetti.

2024'te Çin'in Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine ihracatı yüzde 18,9, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yüzde 12, Rusya'ya yüzde 4,1 arttı.
Dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki Çin'in dış satımı 2024'ün ilk 2 ayında yüzde 7,1 arttıktan sonra martta yüzde 7,5 azalmış, ardından nisanda yüzde 1,5, mayısta yüzde 7,6, haziranda yüzde 8,6, temmuzda yüzde 7, ağustosta yüzde 8,7, eylülde yüzde 2,4, ekimde yüzde 12,7 ve kasımda yüzde 6,7 yükselmişti.

Trump'ın tarife planı

Gümrükler Genel İdaresi Başkan Yardımcısı Vang Lingcün, 2024 verilerinin açıklandığı basın toplantısında, "Çin dünyanın en büyük mal ihracatçısı konumu perçinlendi." ifadesini kullandı.

İhracat, Çin'in ekonomide sıkıntılar yaşadığı 2024'te büyümenin önemli bir motoru haline geldi. Çin'in ürettiği elektrikli araçlar, bataryalar ve güneş panelleri ve rüzgar tribünleri gibi yeni enerji donanımlarına talebin artması iç talebin zayıf olduğu bir dönemde büyüme ivmesi yarattı.

Ancak ABD, Kanada, Brezilya, Türkiye ve son olarak AB ülkelerinin, yerel endüstrilerini koruma kaygısıyla Çin'den ithal elektrikli araçlara gümrük tarifeleri getirmesi, yeni dönemde bu ürünlerin ihracatını olumsuz etkileyebilir.
Öte yandan Çin'in en büyük ikili ticarete sahip olduğu ABD'de Trump'ın Çin'den ihraç edilen ürünlerin gümrük tarifelerini yüzde 60'a kadar yükseltebileceğini ifade etmesi, belirsizlik kaynağı olarak görülüyor.

İthalat iki ay sonra arttı

Çin'in ithalatı önceki iki aydaki sert düşüşün ardından aralıkta arttı. Ülkede iç talebin ve tüketici güveninin zayıflığı ithalatta uzun süreli durgunluğa yol açmıştı.

2024'ün ilk 2 ayında yıllık yüzde 3,5 artış gösteren ithalat, martta yüzde 1,9 gerilemiş, nisanda yüzde 8,4, mayısta ise yüzde 1,8 artmıştı. Haziranda yüzde 2,3 azaldıktan sonra temmuzda yüzde 7,2 artan ithalat, ağustosta yüzde 0,5 ve eylülde yüzde 0,3 artışlarla durgun seyretmiş, ekimde yüzde 2,3, kasımda ise yüzde 3,9 ile sert düşüş göstermişti.

4.01.2025
STA Gümrük Müşavirliği

Rabat Ticaret Müşavirliği

Rabat Ticaret Müşavirliği:Hatırlanacağı üzere, Fas piyasasına girecek çelik filmaşine yönelik mevzuat değişikliği kapsamda 21 Ocak 2025 tarihinden itibaren NM 01.4.080 Fas standardının uygulanmasının zorunlu olacağı ilan edilmişti (ilgi (ç)).

Müşavirliğimizce IMANOR ve Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığından ilave bilgi talebinde bulunulması üzerine, filmaşine yönelik mevzuat değişikliğinin de tıpkı daha önce ilan edilen yassı ve uzun çeşitli çelik ürünlerine yönelik mevzuat değişikliğinde olduğu gibi "Fas’ta Yerleşik Temsilcinin Varlığı", "NM İşaretinin İlgili Ülkeye Erişim Sırasında Tanınıyor Olması", "Üretici Ülkenin Sertifikasyon Kuruluşu ile IMANOR arasında Anlaşma" ve "Otokontrol Sistemi Uygulanıyor Olması" şartlarını da beraberinde getireceği IMANOR tarafından teyit edilmiştir.

Buna göre, filmaşinler için de aşağıdaki şartlar geçerli olacaktır:

-Fas’ta Yerleşik Temsilcinin Varlığı: Başvuran yabancı ihracatçı firmanın, Fas yasalarına göre kurulmuş firma tüzel kişiliğine sahip Fas'ta yerleşik bir yasal temsilcisinin bulunması gerekmektedir. Yeni düzenlemede öngörülen Faslı temsilci firmanın Türk üretici firma ile aynı alanda mı faaliyet göstermesi gerektiği veya bir Türk firmasının Fas şubesinin yerel temsilci olarak gösterilip gösterilemeyeceği yönünde Fas tarafından ilave bilgi talep edilmiş, alınan cevapta yerel temsilci firmanın ihracata konu ürünlerle "ilgili" bir alanda faaliyet göstermesinin şart olduğu bildirilmiştir. Buradan, danışmanlık/tercümanlık firmalarının yerel temsilci olarak kabul edilmeyeceği sonucu çıkmaktadır. Türk firmalarının yerel şubelerinin kabul edilip edilmeyeceğiyle ilgili sorumuza ise «Fas tüzel kişiliği olan bir firma olmalıdır» şeklinde cevap alınmıştır.
-NM İşaretinin İlgili Ülkeye Erişim Sırasında Tanınıyor Olması: NM sertifikalı Fas ürünlerinin, sertifikasyon talebinde bulunan üreticinin yerleşik olduğu ülkeye erişimde sözkonusu NM sertifikasının tanınmasıyla ilgili zorluklarla karşılaşmıyor olması gerekmektedir. IMANOR’un ilgili Fas kurumlarıyla yaptığı istişarelerde böyle bir duyuma/bilgiye rastlanması halinde Fas tarafının yabancı ürünün sertifikasyonunu ve piyasaya girişini kabul etmeyebileceği anlaşılmaktadır.

-Üretici Ülkenin Sertifikasyon Kuruluşu ile Anlaşma: Başvuran üreticinin bulunduğu ülkedeki resmi bir sertifikasyon/belgelendirme kuruluşu ile Ortaklık Anlaşması yapılmış olması gerekmektedir. Sözkonusu Anlaşma IMANOR ile Türk sertifikasyon kuruluşu arasında yapılacaktır (Türk seritifikason kurulusu ile firma arasında değil). Bu kuruluş, IMANOR adına, NM işaretinin kullanımının ilgili kurallara uygunluğunu temin edecek ve Fas'a yönelik sertifikalı ürünlerin yüklenmesinden önce uygunluğunun değerlendirilmesinden sorumlu olacaktır. Sözkonusu kuruluş, üreticinin ülkesinde piyasaya erişim konusunda yetkili kurum tarafından akredite edilmiş bir sertifika kuruluşu olmalıdır.


https://www.linkedin.com/posts/sta-gumruk_fas-filma%C5%9Fin-standart-de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fi-activity-7281088956727750656-sZxd?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

2.01.2025
STA Gümrük Müşavirliği

İthalat Tebliğleri (2025 yılı)

İthalat Tebliğleri (2025 yılı)

–– Yurt İçinde Düzenlenen Uluslararası Fuarlara İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/1)
–– Harp Silahları ile Bunların Aksam ve Parçalarının İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/2)
–– Radyoaktif Maddeler ile Bunların Kullanıldığı Cihazların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/3)
–– Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcıların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/4)
–– Haritalar ve Harita Bilgisi İçeren Eşyanın İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/5)
–– Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/6)
–– Bazı Elektrikli ve Haricen Şarj Edilebilir Hibrit Araçların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/7)
–– Sivil Hava Taşıtlarının İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/8)
–– Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/9)
–– Banknot ve Benzeri Kıymetli Evraka Mahsus Kâğıtların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/10)
–– Bazı Patlayıcı Maddeler, Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Benzeri Aletlerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/11)
–– Çift Kullanımlı Malzeme ve Teknolojilere Dair Belgelerin Onaylanmasına İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/12)
–– İş Sağlığı ve Güvenliğini Etkileyen Bazı Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/13)
–– Mushafların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/14)
–– Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılacak İthalatta Alınacak İzin Hakkında Tebliğ (İthalat: 2025/15)
–– Gübre İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/16)
–– Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/17)
–– Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2025/18)
–– İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru İçin Yetkilendirme Tebliği (İthalat: 2025/19)
–– Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eşyanın İthalatı Hakkında Tebliğ (İthalat: 2025/20)
–– Ozon Tabakasını İncelten Maddeler ve Florlu Sera Gazlarının İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2024/14)’in Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ

30.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Putin, değerli metallerin ve taşların dolaşımı üzerindeki devlet kontrolünü artıran yasayı imzaladı.

Putin, değerli metallerin ve taşların dolaşımı üzerindeki devlet kontrolünü artıran yasayı imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede değerli metallerin ve değerli taşların dolaşımına yönelik devlet kontrolünü artıran bir yasayı imzaladı. Söz konusu yasa, resmi mevzuat portalında yayımlandı.

Yasaya göre, Rusya hükümeti, değerli metaller ve taşlarla ilgili işlemlerin standartlara uygun özelliklerinin doğrulanması şartıyla gerçekleştirilmesine karar verecek. Bu özelliklerin doğrulanma yöntemini Maliye Bakanlığı belirleyecek.

Değerli metallerin özelliklerini Federal Ayar Odası (FPP), akredite edilmiş tüzel kişiler ve bireysel girişimciler doğrulayacak. Değerli taşların sınıflandırma özelliklerini ise FPP, Gokhran ve Adalet Bakanlığı’na bağlı adli uzmanlık kurumları belirleyecek.

FPP’nin değerli metal ve taş özelliklerini doğrulaması için vergi kanununda belirlenen bir devlet ücreti alınacak. Tüzel kişiler ve bireysel girişimciler tarafından yapılan doğrulamalarda ücret, taraflar arasındaki anlaşmaya göre belirlenecek. Gokhran ve Adalet Bakanlığı’na bağlı kurumların doğrulamalarında ise ücret hükümet tarafından belirlenecek.

Yasa, 1 Mart 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten önce özellikleri belirlenmiş değerli metal ve taşlar, doğrulama prosedürü gerekmeksizin dolaşıma sokulabilecek. Ancak bu ürünlerin ve özelliklerini belgeleyen bilgilerin, devletin entegre bilgi sisteminde kayıtlı olması gerekecek.

30.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Tarım Ürünlerinde Dahilde İşleme Rejimi Uygulamaları Hakkında,

Tarım Ürünlerinde Dahilde İşleme Rejimi Uygulamaları Hakkında,

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden gelen bir yazıda, Bilindiği üzere, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ekmeklik buğday kullanarak mamul madde ihracatı gerçekleştiren firmalara 15 Ekim - 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından dünya fiyatları seviyesinden ekmeklik buğday satışı yapılması ve firmaların mamul madde ihracatı karşılığı hak ettikleri ekmeklik buğday miktarının asgari %85'inin TMO stoklarından temin edilmesini müteakip kalan kısmın ithalat yoluyla karşılanabilmesi ve 1001.19 GTP'li durum buğdayı ithalatına ise 31.12.2024 tarihine kadar izin verilmemesi hususlarına yönelik Ticaret Bakanlığınca karar alındığı bildirilmiştir.

Bu defa, Tarım ve Orman Bakanlığı görüş ve talepleri de dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda; mamul madde ihracatı karşılığı 1001.19 GTP'li durum buğdayı ithalatına 31.05.2025 tarihine kadar izin verilmemesi ve 1001.99 GTP'li ekmeklik buğday ithalatı öngören Dahilde İşleme İzin Belgeleri (DİİB) kapsamında 31.05.2025 tarihine (bu tarih dahil) kadar;

1) Firmaların önceden gerçekleştirdikleri ihracat karşılığı hak ettikleri 1001.99 GTP'li buğday miktarının asgari %75'lik kısmının TMO'dan temin edilmesini müteakip kalan kısmın ithalat yoluyla karşılanabilmesi,

2) DİİB kapsamı ihracat taahhüdü tamamlanmadan ve ihraç edilen mamul maddeye denk gelen 1001.99 GTP'li ekmeklik buğday miktarının asgari %75'lik kısmı TMO'dan temin edilmeden 1001.99 GTP'li ekmeklik buğday ithalatı gerçekleştirilememesi,

3) 20.12.2024 tarihinden önce düzenlenen ve yurt içi alımın tamamının gerçekleştirilmediği belgelere 1 inci ve 2 nci madde hükümlerinin uygulanması, hususları Bakanlık Makamının 20.12.2024 tarihli Onayı ile uygun görülmüştür.

17.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Hüseyin ŞANVERDi ve beraberindeki heyetin Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli'yi ziyaret etti.

Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Hüseyin ŞANVERDi ve beraberindeki heyetin Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli'yi ziyaret etti.

Bölge Müdürü Hüseyin ŞANVERDİ, beraberindeki heyetle birlikte Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Nadir Küpeli ziyaret etmişlerdir. Bu ziyaret şehir sanayisinin ihracat odaklı gelişim süreçlerine katkı sunmak adına önemli bir fırsat olmuştur. Bölgedeki sanayicilerin ihracat süreçlerinde karşılaştıkları sorunları dinlemek ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmek açısından verimli bir istişare zemini sağlamıştır.

Eskişehir, üretim altyapısı ve yüksek katma değerli sektörleriyle Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden biridir. Gümrük işlemlerinin hızlandırılması, dijitalleşmenin artırılması ve lojistik süreçlerin kolaylaştırılması gibi başlıklar, bölgenin uluslararası pazarlardaki etkinliğini artırmada kilit rol oynamaktadır. Sanayicilerimizin küresel rekabette öne çıkabilmesi için gümrük süreçlerinin şeffaf, hızlı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin farkındayız.

Ziyaret kapsamında, sanayicilerimizin ihracat süreçlerinde karşılaştıkları bürokratik engeller, lojistik ihtiyaçlar ve teknik standartlarla ilgili taleplerini dinleme fırsatı bulduk. Bu tür geri bildirimler, mevzuat ve uygulama süreçlerimizin saha ihtiyaçlarına göre iyileştirilmesine ışık tutmaktadır. Aynı zamanda, ihracatçıların rekabet gücünü artırmaya yönelik projelerimizi daha etkin bir şekilde şekillendirmemize olanak sağlamaktadır.

Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü olarak, Eskişehir’in ihracat kapasitesini artırmaya yönelik bu tür iş birliği ve istişare süreçlerini her zaman desteklemeye hazırız. Kamu ve özel sektör arasındaki bu diyalog, yalnızca Eskişehir’in değil, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasında da stratejik bir önem taşımaktadır. Bu vesileyle, Eskişehir OSB yönetimine ve tüm sanayicilere misafirperverlikleri için teşekkür eder, birlikte daha güçlü bir ihracat geleceği inşa etmeyi temenni ederiz.

16.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

CMA CGM, Ocak Ayından İtibaren ABD Bağlantılı Gönderiler için Fiyat Artışlarını Açıkladı

CMA CGM, Ocak Ayından İtibaren ABD Bağlantılı Gönderiler için Fiyat Artışlarını Açıkladı

Denizcilik Arabistan, 9 Aralık 2024 - CMA CGM, Hindistan alt kıtası, Arap Körfezi, Kızıldeniz ve Mısır'dan ABD Doğu Kıyısı ve Körfez'e planlanan ve 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan ücret artışını 1 Ocak'a erteledi. Revize edilen nakliye ücretlerinde konteyner başına 1.500 $ standart ücret uygulanacak.

Bu ayarlama, değişen küresel liman koşulları nedeniyle ücretlerde yapılan daha geniş çaplı revizyonun bir parçası olarak geliyor. Konuyla ilgili olarak, CMA CGM ayrıca Uzak Doğu'dan Banjul, Gambiya'ya yapılacak sevkiyatlar için konteyner başına 500 $ tutarında Liman Tıkanıklığı Ek Ücreti (PCS) uygulamayı planlıyor. Banjul'daki mevcut koşullara cevap veren bu ek ücret, 15 Aralık 2024 tarihinden itibaren başlayacak ve Çin, Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgeleri, Kuzeydoğu Asya ve Güneydoğu Asya'dan çıkışlar için geçerli olacak.

Ayrıca, Ocak 2025'ten itibaren CMA CGM, çeşitli Akdeniz limanlarından ABD'ye yapılan sevkiyatlar için ücretleri artıracak. Etkilenen limanlar arasında Fransa'nın Fos/Marsilya, Portekiz, İtalya, İspanya (Algeciras, Valencia, Barcelona, Sagunto ve Vigo dahil) ve Fas yer alıyor. Artış 20 fitlik konteyner başına 250 dolar ve 40 fitlik konteyner başına 500 dolar olacak.

Bu fiyat ayarlamaları, küresel nakliye operasyonlarındaki değişen dinamiklerin bir göstergesi olup, CMA CGM'nin lojistik sektörünü etkileyen coğrafi ve ekonomik değişkenlere verdiği stratejik yanıtı yansıtmaktadır.

16.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Adım Adım, Gün Gün…hashtagTürkiye'nin hashtagisrail ile Ticareti Durdurma Süreci Hakkında Kapsamlı Bilgi Notu (Kronolojisi)

Adım Adım, Gün Gün…hashtagTürkiye'nin hashtagisrail ile Ticareti Durdurma Süreci Hakkında Kapsamlı Bilgi Notu (Kronolojisi)

Ticaret Bakanlığı, İsrail limanlarından veya bu ülke menşesi taşıyan, Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasına dahil olmayan hiçbir yükün Türkiye limanlarına indirilmesine veya limanlardan İsrail'e gitmek üzere herhangi bir malın yüklenmesine müsaade edilmediğini bildirdi.
Bakanlık tarafından hazırlanan "Türkiye'nin İsrail ile Ticareti Durdurma Süreci Hakkında Bilgi Notu"nda, sürecin başından bu yana atılan adımlara ilişkin bilgi verildi.
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları dolayısıyla alınan kararlara dikkati çekilen notta, merak edilen 15 soruya dair yanıtlar yer aldı.


https://www.linkedin.com/posts/sta-gumruk_t%C3%BCrkiyenin-i%CC%87srail-ile-ticareti-durdurma-activity-7274138483831545856-B4Ag?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

13.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Gümrük İşlemlerinde dijitalleşme

Gümrük hizmetlerinde dijitalleşme;

Türkiye’nin vergi gelirlerinin %23,7’sinin elde edildiği gümrüklerde, dijital dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bolat, 2023’ün ilk 10 ayında milyonlarca araç, konteyner ve yolcunun işleminin gerçekleştirildiğini belirtti. "Kağıtsız Gümrük Projesi", "Liman Tek Pencere" ve "Serbest Bölgeler Bilgi Sistemi" gibi yenilikçi uygulamalarla gümrük işlemleri sade ve şeffaf hale getiriliyor.

Yeni nesil
hashtaggümrük uygulamaları

Bakan Bolat, "BİLGE Gümrük Platformu" ile tüm elektronik gümrük işlemlerini tek bir sistemde toplayacaklarını duyurdu. Yapay zeka ve OCR teknolojilerinin kullanıldığı pilot uygulamalar, Esenboğa Gümrük İdaresi ve diğer bölgelerde başlatıldı. Hava yolu işlemlerini dijitalleştiren projeler de hayata geçiriliyor.

13.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Türkiye’nin slab hashtagithalatı Ocak-Ekim döneminde %33,5 arttı.

Türkiye’nin slab hashtagithalatı Ocak-Ekim döneminde %33,5 arttı.

Türkiye’nin 2024 ekim ayı slab ithalatı yıllık %34,2 aylık ise %1,2 azaldı.

SteelRadar’ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin ekim ayı slab ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre %34,2 artarak 247.768 tondan 332.489 tona yükseldi. Bir önceki ay olan eylül ayına göre ise %1,2 azaldı.
Ocak-Ekim dönemi toplam slab ithalatı ise %33,5 arttı.

13.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Geçtiğimiz hafta gümrük memurları mücevher, kol saati, sigara, tütün, döviz, otomobil parçaları, giyim, teknik ürünler, takviyeler, kahve çekirdekleri ve sahte ürünler de dahil olmak üzere çeşitli malların kaçakçılığına yönelik çok sayıda girişimi engelledi.

Geçtiğimiz hafta gümrük memurları mücevher, kol saati, sigara, tütün, döviz, otomobil parçaları, giyim, teknik ürünler, takviyeler, kahve çekirdekleri ve sahte ürünler de dahil olmak üzere çeşitli malların kaçakçılığına yönelik çok sayıda girişimi engelledi.

– Basel'den uçakla gelen bir yolcunun yanında 19 parça mücevher (SWAROVSKI ve
COEUR.DE) ve yaklaşık 120.000 dinar değerinde ve görevden kaçan 42.132 dinar değerinde bir ESPIRIT kol saati bulundu; Viyana'dan uçakla gelen bir yolcunun yanında ROLEX ve CITIZEN markalarına ait 5 adet takı (yüzük ve bilezik) ile 3 adet kol saati bulundu. Üsküp Uluslararası Havalimanı'nda iki ayrı olayda, iki Makedon vatandaşının seyahat çantalarında yapılan kontrolde 24 parça mücevher ve 4 kol saati ele geçirildi.

- Gezici gümrük ekipleri tarafından, Deve Bayırı sınır kapısından ülkeye girişte Makedon plakalı otobüsün fabrika boşluklarında iki valiz içinde 23 paket vergi damgası olmayan akua mavi sigara bulundu.

9.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük Genel Tebliğinin uygulanmasına ilişkin tereddütlerin giderilmesini teminen yapılması gereken işlemlere ilişkin ilave bazı açıklamaların bulunduğu yazı yayımladı.

Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük Genel Tebliğinin (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri No: 18) uygulanmasına ilişkin tereddütlerin giderilmesini teminen yapılması gereken işlemlere ilişkin ilave bazı açıklamaların bulunduğu yazı yayımladı.

2024/5 Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinin 10/6 ncı maddesine göre eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilmesinden ithalatçının sorumlu bulunduğundan ithal edilen ürünlerin iç piyasada satıldıktan sonra Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerince (YGM) yapılacak tespit için gerekli bilgi ve belgelerin temininde herhangi bir aksaklık çıkmaması için satış yapılırken bu kapsamda gerekli önlemlerin ithalatçı tarafından alınması gerektiği belirtilmiştir.

İthal edilen ürünlerin iç piyasada satıldıktan sonra Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerince (YGM) yapılacak tespit için gerekli bilgi ve belgelerin temininde herhangi bir aksaklık çıkmaması için satış yapılırken bu kapsamda gerekli önlemlerin ithalatçı tarafından alınması gerekmekte olup eşyanın iç piyasada satışı sonrası kullanımının tespitine ilişkin ;

Tebliğin 10/5 inci maddesi kapsamında sabit referans numarası beyan edilerek serbest dolaşıma giren eşyanın ithalatçısı tarafından herhangi bir kullanım veya işleme konu edilmeden satılması halinde, alıcının mukim bulunduğu ilin Tarım ve Orman Müdürlüğüne YGM tarafından (yazı ekindeki formatta) bildirimde bulunulması ve söz konusu bildirimin YGM raporunda belirtilerek raporun sonlandırılması,

İlgili gümrük müdürlüklerince, ibraz edilen YGM raporlarına istinaden BİLGE sistemi üzerinde gerekli işlemlerin yapılması,

Bununla birlikte, 2024/5 sayılı Tebliğin 10/6 ncı maddesine göre eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilmesinden ithalatçı sorumlu olduğundan, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili birimlerince yapılan iç piyasa denetimleri sonucunda, eşyanın yapılan beyanın aksine bir kullanım, teslim veya işleme konu edildiğinin tespit edilerek gümrük idaresine bildirilmesi halinde 4458 sayılı Gümrük Kanununun 235/l(c)maddesi kapsamında işlem yapılması gerekiyor.

9.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Demir çelik sektörünün karbondan arındırılması

Demir çelik sektörünün karbondan arındırılması: Çin, Hindistan ve ABD
Demir ve çelik üretimi şu anda küresel sera gazı (GHG) emisyonlarının yaklaşık %7-8'ine katkıda bulunmaktadır, bu nedenle bu sektörün karbondan arındırılması, net sıfıra ulaşmak ve Paris Anlaşması'nın 1,5°C ısınma sınırını karşılamak için esastır.

Geleneksel olarak “ortadan kaldırılması zor” bir endüstri olarak görülen çelik sektörü, son teknolojik gelişmeler, politika taahhütleri ve özel yatırımlar sayesinde artık karbonsuzlaştırma için uygulanabilir yollara sahiptir. Ancak, çelik sektörünü karbonsuzlaştırmak teknik olarak mümkün olsa da, ülkeler bunu gereken hızda gerçekleştirme konusunda farklı zorluklarla karşılaşmaktadır.

Üç ülkenin karşılaştığı özel zorlukları inceleyen bu analizi yeni yayınladık: Çin, Hindistan ve ABD - çelik sektörlerini karbonsuzlaştırmada ilerleme kaydetmek için nelerin gerekli olduğunu vurgulamak için. Bu faktörleri anlamak suretiyle bu rapor, özel ulusal ölçütler geliştirmeye yönelik gelecekteki çalışmalarımız için zemin hazırlamaktadır.

Çelik sektörü için temel zorluk, altyapıyı sera gazı yoğun kömür türevi kok ile çalışan günümüzün baskın yüksek fırınlarından, hurda çeliği işleyen temiz enerji ile çalışan elektrik ark fırınlarına (EAF'ler) veya yeşil hidrojen gibi sıfır karbonlu hammaddelerle üretilen doğrudan indirgenmiş demire (DRI) kaydırmaktır.

9.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yadong, 5 Aralık’ta dördüncü Kuşak ve Yol İnşası Çalışma Toplantısı kapsamındaki görevlerin nasıl uygulanacağına dair soruları yanıtladı.

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yadong, 5 Aralık’ta dördüncü Kuşak ve Yol İnşası Çalışma Toplantısı kapsamındaki görevlerin nasıl uygulanacağına dair soruları yanıtlarken, Kuşak ve Yol ilkelerine bağlı kalınacağını belirtti. Sözcü, ekonomik ve ticari alanlarda Kuşak ve Yol’un yüksek kaliteli mekanizma inşasını derinleştirerek, kazan-kazan temelli gelişim için yeni alanlar yaratmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kuşak ve Yol ortak ülkeleriyle daha fazla ticareti kolaylaştırma, yatırım işbirliği çalışma grupları ve işbirliği mekanizmaları oluşturulması teşvik edilecek. Sözcü; ticaret, yatırım ve altyapı inşası gibi alanlarda iletişim ve müzakere mekanizmalarının rolü artırılacağından bahsetti. Böylece, ekonomik ve ticari alanlardaki bağlantılar, ortak ülkelerle halklar arasındaki yakınlaşmayı teşvik edeceğini vurguladı. Ayrıca, Kuşak ve Yol ortak ülkeleriyle ticaret, yatırım ve sanayi işbirliğinin genişletilmesi aktif şekilde destekleneceği ve daha fazla serbest ticaret anlaşması ve yatırım koruma anlaşması imzalanması teşvik edileceğini de belirtti.

Sözü, ortak ülkelerle yeşil kalkınma, dijital ekonomi, mavi ekonomi ile temiz enerji ve yeşil madencilik gibi alanlardaki işbirliğinin de derinleştirileceğini vurguladı. “Dijital İpek Yolu” e-ticaret iş birliğinin kalite ve kapasitesi artırılacak. Bu doğrultuda, Dijital Ekonomi Ortaklığı Anlaşması’na (DEPA) katılım süreci aktif şekilde ilerletilecek, taraflar arasında politika alışverişi ve pratik iş birlikleri güçlendirilecek.

Ayrıca He Yadong, denizaşırı kapsamlı hizmet sistemleri geliştirileceğinden bahsetti ve denizaşırı şirketlerle bağlantı ve hizmet platformlarının rolü artırılarak, Çin sermayeli şirketlerin yurt dışındaki yasal hakları korunacağını vurguladı.

3.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

ABD'de Çelik Üreticileri Birliği, ülkenin seçilmiş başkanı Donald Trump'a yerli üretimi desteklemek için tarifeleri güçlendirme çağrısında bulundu.

ABD'de Çelik Üreticileri Birliği, ülkenin seçilmiş başkanı Donald Trump'a yerli üretimi desteklemek için tarifeleri güçlendirme çağrısında bulundu.

ABD'de üretilen çeliğin yüzde 70'ini imal eden şirketleri temsil eden ve Nucor ile Steel Dynamics gibi ülkenin en büyük çelik üreticilerinin üyesi olduğu birlikten yapılan açıklamada, çelik endüstrisinin Trump'ın geçiş ekibine sunduğu 5 maddelik eylem planı paylaşıldı.
Açıklamada, söz konusu planının ABD'de imalatı güçlendireceği, istihdam artışını teşvik edeceği ve Amerika'nın karbon avantajından yararlanmasını sağlayacağı aktarıldı.

Yeni yönetime 5 alanda hızla harekete geçme çağrısı yapılan açıklamada, yerli üretimin desteklenmesi için tarifelerin güçlendirilmesi, adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı durulması, yasal düzenlemelerin aşılmasının durdurulması, büyüme yanlısı vergi politikasının geliştirilmesi ve Amerika'nın çevresel avantajının paraya çevrilmesi gerektiği kaydedildi.

"Gerekirse yeniden tarife gümrük vergisi uygulansın"

Trump'ın ekibine gönderilen eylem planında, yönetimin, Meksika'dan artan çelik ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi uygulaması ve Kanada'dan yapılan ithalatı da yakından takip ederek gerekirse yeniden gümrük vergisi uygulaması gerektiği belirtildi.

Eylem planında, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Japonya ile yaptığı kota düzenlemelerinin sonlandırılması ve Çin'den ithal edilen çelik ve çelik yoğun ürünlere yönelik tarifelerin yüzde 60'a çıkarılması gerektiğine işaret e edildi.

3.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

50 ABD Doları Tutarına Kadar Olan Uluslararası Satın Alımlara Getirilen Vergi Yasası

50 ABD Doları Tutarına Kadar Olan Uluslararası Satın Alımlara Getirilen Vergi Yasası-Sao Paulo Ticaret Ataşeliği

28 Haziran 2024 tarihinde Brezilya Resmi Gazetesi’nde yayımlanan 14.902 sayılı Kanuna göre düzenlenen ve 28 Haziran 2024 tarihli ve 1.236 sayılı Geçici Tedbir doğrultusunda 1 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre tüketiciler değeri 50 ABD Dolarına kadar olan ürünler için %20 İthalat Vergisi ödeyecektir. Bu tutarın üzerinde ve 3.000 ABD Dolarına kadar vergi %60 olacak ve ödenecek vergide 20 ABD Doları tutarında indirim olacaktır.

Uluslararası alışveriş yapan tüketiciler, %20 oranına ek olarak eyaletler tarafından uygulanan %17 oranında Mal ve Hizmet Dolaşımı Vergisini (ICMS) de ödemek zorundadır. Hükümete göre, yüzde 20'lik ithalat vergisi bireyler tarafından ithal edilen ilaçlar için geçerli olmayacak. 25 Ekim 2024 tarihinde Brezilya Resmi Gazetesi’nde yayımlanan 1.271 sayılı Geçici Tedbir’in 2. maddesi doğrultusunda, 31 Mart 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere, basitleştirilmiş vergilendirme rejimi kapsamında, gerçek kişi tarafından, kendi veya bireysel kullanımı için ithal edilecek ve değeri 10.000 ABD Dolarını veya başka bir yabancı para birimindeki eşdeğerini aşmayan ilaç sınıflarına ait nihai ürünlerin ithalat vergisi oranı %0’dır.

2016 yılından bu yana, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan bir yönetmeliğe göre, bireyler tarafından ithal edilen ve değeri 10.000 ABD Doları sınırına kadar olan ilaçlar vergilendirilmemektedir. Bu durumlarda ithalat vergisi oranı %0'dır, 

ancak ilaçların piyasaya sürülmesi Ulusal Sağlık Gözetim Ajansı (Anvisa) tarafından belirlenen şartları yerine getirmelidir.

3.12.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Çin'den ABD'nin yeni gümrük tarifeleri öncesi, siparişlerin öne çekilmesi nedeniyle rekor ihracat beklentisi oluştu.

Çin'den ABD'nin yeni gümrük tarifeleri öncesi, siparişlerin öne çekilmesi nedeniyle rekor ihracat beklentisi oluştu.

Ekonomistler, ABD Başkanı seçilen Trump’ın ocak ayında göreve başladığında daha yüksek gümrük vergileri uygulayacağı tehdidi karşısında müşterilerin siparişleri öne çekmesi nedeniyle Çin ihracatının bu yıl tarihi bir zirveye ulaşmasını bekliyor.

Bloomberg’in 15-21 Kasım tarihleri arasında yaptığı ankete katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, ihracat artışı son üç ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’ye yükselecek. Bu, ABD seçimleri öncesinde ekim ayında görülen yüzde 5’lik artıştan daha yüksek bir oran ve bu yılki toplam ihracatı 3,548 trilyon dolara çıkararak 2022’deki bir önceki rekorun üzerine taşıyacak.

Panik halinde stok yapılması ihracatı destekleyecek

Maybank Yatırım Bankacılığı Grubu ekonomistlerinden Erica Tay, "Önümüzdeki birkaç ay içinde Çin ihracatı yabancı şirketlerin panikle stok yapmasından faydalanabilir. Bir ticaret savaşı hayaleti muhtemelen Çin’in politika yapıcılarının önümüzdeki yıl tüketim yanlısı teşvik önlemlerine daha fazla ağırlık vermesine neden olacaktır" öngörüsünde bulundu.

Bloomberg ekonomistleri Chang Shu, Eric Zhu ve David Qu da "Çin’in son dönemdeki büyüme yanlısı yönelimi ekonomiyi daha hızlı bir yola sokma potansiyeline sahip. ABD ile 2025 yılında yaşanabilecek bir ticaret savaşı bu ihtimali tehdit ediyor. Pekin’in önündeki zorluk, teşvik planlarını büyüme ivmesine dönüştürmek ve ekonomiyi yeni bir Trump gümrük vergisi dalgasından korumak" dedi.

27.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9166) ile 1206.00.91.00.19 ve 1206.00.99.00.19 GTİPlerinde sınıflandırılan ayçiçeği tohumu (çerezlik olmayanlar) ithalinde gümrük vergisi %27'den %12'ye düşürüldü.

27.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Çin'in Çelik Üretimi, Düşük Sezon Başlasa Bile Demir Cevherini Yükseltiyor

Çin'in Çelik Üretimi, Düşük Sezon Başlasa Bile Demir Cevherini Yükseltiyor

Demir cevheri fiyatları, Çinli çelik üreticilerinin düşük sezonun başında normalden daha fazla metal üretmesiyle bu hafta yükseldi.

Çin Demir ve Çelik Birliği verilerine göre, Kasım ayının ilk 20 gününde ortalama ham çelik üretimi 2020'den bu yana yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, ülkenin yıllardır devam eden emlak krizinin talep üzerindeki baskısına rağmen üreticilerin hammaddeyi daha fazla tedarik etmesiyle demir cevheri vadeli işlemlerini bu hafta %2,5 oranında artırdı.

Mysteel'de araştırmacı olan Steven Yu, “Ağustos ve Eylül aylarındaki üretim kesintileri nedeniyle Çin'in çelik stok seviyesi düşük olduğu için üretim arttı” dedi. Yu, fabrikalardaki kar marjlarının da bir miktar toparlandığını söyledi. Mysteel'in yakın zamanda yaptığı bir anket, yılın başlarında marjlarda yaşanan çöküşün ardından, fabrikaların %55'inin kârlı olduğunu ortaya koydu.

Demir cevheri bu yıl değerinin dörtte birinden fazlasını kaybederek en kötü performans gösteren başlıca emtialardan biri olmaya devam ediyor. Çin'in konut piyasası hala çalkalanıyor ve hükümetin teşvikleri inşaat malzemeleri piyasaları üzerinde şimdiye kadar çok az etki yarattı, ancak önümüzdeki aylarda daha fazla önlem alınacağına dair umutlar en azından bir miktar destek sağlıyor.

21.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün "18 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği" konulu yazısı

1. 2024/5 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinin 10/5 inci maddesinde belirtilen eşyanın yapılacak tespit işleminde bir özet beyan veya TIR Karnesi ya da transit beyannamesi kapsamında anılan madde çerçevesinde sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin esas alınması gerekmektedir.

2. Bahse konu Tebliğin 10/5 inci maddesi çerçevesinde bir sabit referans numarası bulunan eşya için aynı Tebliğin diğer listeleri kapsamında veya başka bir ürün güvenliği ve denetimi ya da ithalat Tebliği hükümleri uyarınca bir uygunluk belgesinin mevcut olması halinde YGM Raporunun aranmasına gerek bulunmamaktadır.

3. Bir beyannamede 2024/5 sayılı Tebliğin 10/5 inci maddesi çerçevesinde sabit referans numarası ile beyan edilen eşyanın toplam fatura tutarının 500 000 TL’yi geçmesi halinde YGM Raporu aranması, farklı faturalar muhteviyatı olarak bir beyannamede kısım kısım beyan edilen eşya için ise yine beyannamede sabit referans numarası ile beyan edilen eşyanın toplam tutarının 500 000 TL’yi geçmesi halinde YGM Raporunun aranması gerekmektedir.

4. Tespit raporlarının ilgili oldukları gümrük idaresi tarafından görülebildiği dikkate alındığında, 2024/8 sayılı Genelge eki YGM Rehberinde de belirtildiği üzere tespit sözleşmeleri ve raporları gümrük idaresi bazında düzenlenecektir.

5. İthalat Rejimi Kararında nihai kullanıma ilişkin dipnotu bulunan ve gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümleri çerçevesinde NK1 tespit kodu kapsamında YGM raporuna tabi olan eşya için ayrıca 18 seri nolu Gümrük Genel Tebliği çerçevesinde YGM raporu düzenlenmeyecektir.

6. Gümrük Kanununun 167’inci maddesi kapsamında gümrük vergilerinden muafiyet tanınan eşya için YGM raporunun aranmasına gerek bulunmamaktadır.

21.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

T.C. Ticaret Bakanlığı: Hızlı kargo ya da posta yoluyla gönderilen eşya konu edilerek yapılan dolandırıcılığa dikkat!

Bakanlığımızca, yurtdışından hızlı kargo ya da posta yoluyla ülkemize gelen gönderilerin son zamanlarda dolandırıcılık faaliyetlerine konu edildiği tespit edilmiştir.

Dolandırıcılarca; e-posta, telefon araması, mesaj ve diğer haberleşme araçları kullanılarak "Gümrükte gönderiniz var.", “ Gönderiniz gümrükte takıldı.”, “Gönderinizin içeriğinde yasadışı madde tespit edildiğinden hakkınızda yasal işlem yapılacaktır.”, ‘’Kargonuz teslim edilemediğinden teslimi için ek ücret ödenmesi gerekmektedir.’’ gibi ifadeler kullanılarak yapılan sahte ve aldatıcı bildirimlerle vatandaşlarımıza hesap numaraları ya da web sitesi linkleri gönderilmekte ve para yatırmaları talep edilebilmektedir.

Bu nedenle, vatandaşlarımıza gelen bu tarz bildirimlere ait bilgilerin teyit edilmesi hayati önem taşımaktadır.

Posta ve hızlı kargo işlemlerinde, Bakanlığımız birimleri ile Bakanlığımız gümrük idareleri vatandaşlara e-posta, telefon araması ya da mesaj yoluyla bir bildirimde bulunmamakta, herhangi bir hesap numarası ya da web sitesi linki yoluyla ödeme talep etmemektedir.

Diğer taraftan posta ve hızlı kargo işlemlerine konu olabilecek e-ticaret alışverişlerinize ilişkin Bakanlığımızca yetkilendirilen hızlı kargo firması ya da posta idaresinden gelen bildirimlerin doğruluğunun teyidi büyük önem arz etmekte olup Bakanlığımızca yapılan yeni düzenleme ile vatandaşlarımıza posta ve hızlı kargo işlemlerine konu olabilecek e-ticaret alışverişleri ile alakalı olarak, posta işletmesi ve hızlı kargo firmalarınca gönderilecek bildirimlerde yeknesaklık sağlanarak her bir işlem özelinde vatandaşlarımıza yapılacak bildirim formatı oluşturulmuştur.

Aynı düzenlemede, Bakanlığımızca yetkilendirilen ve bu bildirimleri yapmakla yükümlü olan posta işletmesi ve hızlı kargo firmalarına ait olan iletişim bilgilerinin Bakanlığımız resmi web sayfasında duyurulacağı kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu amaçla hazırlanan “
https://lnkd.in/gQnDRxKu linkinde yer alan listeden, vatandaşlarımıza yapılan bildirimlerin ilgili hızlı kargo firması ya da posta idaresinin kurumsal e-posta adresi ya da telefon numarasından yapılıp yapılmadığı, bildirim içerikleri ile birlikte kontrol edilebilmektedir.

Sahte ve aldatıcı bildirimlerle mücadele noktasında Bakanlığımız çalışmaları son hızla devam etmekte, vatandaşlarımızın güvenliği ve güvenli alışveriş yapabilmeleri için her türlü önlem alınmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

20.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

ING analistleri, Çin'in alüminyum ve bakır gibi ürünler için ihracat vergisi indirimlerini iptal etmesinin ticaret dinamiklerinde bir değişime yol açabileceğini bildirdi.

ING analistleri, hashtÇin'in Çin'in alüminyum ve bakır gibi ürünler için ihracat vergisi indirimlerini iptal etmesinin ticaret dinamiklerinde bir değişime yol açabileceğini ve Çin alüminyumuna bağımlı ülkeleri sınırlı küresel üretim kapasitesi arasında alternatifler aramaya itebileceğini bildirdi.

Çin Maliye Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, 1 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere çok çeşitli emtia ve diğer ürünler için ihracat vergi iadelerini azaltacağını veya iptal edeceğini bildirdi. Buna göre Çin, alüminyum ve bakır ürünleri için vergi iadesini iptal edecek.

ING analistleri, iadelerin kaldırılmasının Çin alüminyumunun küresel maliyetinin artmasına ve yakın vadede ihracat hacimlerinin azalmasına yol açacağını öngörüyor.

Analistlerin yayımladığı notta ""Küresel alüminyum pazarının 2026'dan itibaren açığa dönmesi bekleniyor." denildi.

Dünyanın en büyük alüminyum üreticisi olan Çin, ürünlerinin küresel rekabet gücünü artırmak ve küresel alıcıları çekmek için 1985'te ihracat vergisi iadeleri getirmişti.

18.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Rusya ile Çin arasındaki ticaretin gelişmesine paralel olarak iki ülke arasında ulaşım ve lojistik hatları da gelişme gösteriyor.

Rusya ile Çin arasındaki ticaretin gelişmesine paralel olarak iki ülke arasında ulaşım ve lojistik hatları da gelişme gösteriyor.

Rusya’da hükümet, Sibirya Federal Bölgesi'nin 2035 yılına kadar sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik stratejinin uygulanmasına yönelik bir planı onayladı. Plan, özellikle demiryolu altyapısının geliştirilmesine yönelik bir dizi büyük projeyi içeriyor, ancak bunların en büyük ölçeklisi uzak gelecekte gerçekleşecek.

Çinle ticaret hacminin artmasıyla mevcut ulaşım hatları yetersiz kalması sonucu Rusya’da Hükümet 2025 yılına kadar Çin'e yeni demiryolu ve karayolu ulaşım koridorlarının planlanması ve açılması planını görüşüyor.

Hükümet tarafından kabul edilen yeni kalkınma planına, Sibirya’dan Çin’e kadar uzanan Kuzey Sibirya Demiryolunun oluşturulmasını, Altay üzerinden Çin'e giden rotayı, Kızıl-Kuragino demiryolunun inşaatının yeniden başlatılmasını ve Moğolistan üzerinden Çin'e inşa edilecek yeni ulaşım koridorlarını da dahil etti.
Rus Hükümeti tarafından fizibilitelerinin yapılması veya mevcut planlarının değerlendirilmesi öneriliyor. Hükümet yayınlanan belgede tam olarak yatırım planlamasına ilişkin detaylara yer vermiyor.

Uzmanlara göre mevcut Çin'e giden yolar ihtiyacı karşılamıyor ve yeni yollara ihtiyaç var ve bunların doğru şekilde geliştirilmesi gerekiyor.

18.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

ABD, Tayvanlı yarı iletken üreticisi TSMC'nin Arizona'daki fabrika projesi için 6,6 milyar dolarlık devlet desteği sağladı.

ABD, Tayvanlı yarı iletken üreticisi TSMC'nin Arizona'daki fabrika projesi için 6,6 milyar dolarlık devlet desteği sağladı. Üretime 2028 yılında başlaması planlanan ikinci Arizona fabrikasında dünyanın en gelişmiş 2 nanometre teknolojisi kullanılacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, Tayvan merkezli Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) tarafından Arizona, Phoenix'te kurulacak olan yarı iletken fabrikasına 6,6 milyar dolarlık devlet desteği verildiğini duyurdu.

Bu destek, 2022 yılında oluşturulan ve ABD’nin yerel yarı iletken üretimini artırmayı amaçlayan 52,7 milyar dolarlık program çerçevesinde verilen ilk büyük teşvik olarak dikkat çekiyor.

Anlaşmanın tamamlanması, Nisan ayında duyurulan ön anlaşmanın ardından gerçekleşti ve Donald Trump'ın başkan olarak göreve başlamasından sadece birkaç hafta önce imzalandı.

TSMC, Arizona yatırımlarını 25 milyar dolar artırarak toplamda 65 milyar dolara çıkarmayı ve 2030 yılına kadar üçüncü bir fabrika daha kurmayı hedefliyor.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo, TSMC'nin ABD'de dünyanın en gelişmiş yarı iletken teknolojilerini üreteceğini vurgulayarak, “Bu işe başladığımızda birçok kişi TSMC'nin sadece 5 veya 6 nanometre üreteceğini düşünüyordu. Oysa en sofistike çiplerini burada üretiyorlar" dedi.

TSMC’nin 2028'de faaliyete geçmesi beklenen ikinci Arizona fabrikasında 2 nanometre çipler üretilecek. Bunun yanı sıra “A16” adı verilen en gelişmiş çip üretim teknolojisinin de Arizona'da kullanılacağı açıklandı.

Verilen destek, ayrıca 5 milyar dolara kadar düşük maliyetli devlet kredilerini de içeriyor. TSMC, projenin ilerleyen aşamalarında belirli hedefleri tamamladıkça nakit teşviklerden yararlanacak.

15.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Rusya, Kuş Gribinin Arttığı Konya’dan Tavuk ve Yumurta İthalatını Yasakladı.

Rosselkhoznadzor), 12 Kasım 2024 itibarıyla Türkiye’nin Konya ilinden canlı kümes hayvanları, kuluçkalık ve yenilebilir yumurtalar, tavuk eti, tavuk ürünleri ve diğer tüm kümes hayvanı ürünlerine geçici kısıtlamalar getirdiğini duyurdu.

Yasak, Türkiye’deki kuş gribi vakalarının artışı üzerine yürürlüğe kondu. Aynı zamanda, Konya’dan Rusya üzerinden yapılan canlı kümes hayvanı transit geçişleri de durduruldu.

Kuş Gribi Türkiye’de Yeniden Görüldü

Türkiye’de, 2 Kasım’da Konya’nın Meram ilçesinde bir yumurta üretim tesisinde kuş gribi tespit edilmişti. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, vakayı “münferit” olarak nitelendirmiş olsa da, kuş gribinin Eskişehir’de de görülmesi durumun yayılma riskine dikkat çekiyor.

Kuş Gribi ve Bulaşma Yolları

Kuş gribi, özellikle su kuşları arasında yaygın olan ve İnfluenza A (H5N1) virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. İnsanlara bulaşabilen bu hastalık, enfekte kuşlarla yakın temas veya az pişmiş kümes hayvanı tüketimi yoluyla da bulaşabilmektedir.

İşlenmiş Ürünler Hariç

Rosselkhoznadzor, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün standartlarına uygun şekilde kuş gribi virüslerinden arındırılmış işlenmiş ürünlerin kısıtlamaya dâhil olmadığını açıkladı. Ancak, bitkisel ve kimyasal sentezli yem katkıları hariç, kuşlar için yem ve yem katkı maddeleri de kısıtlamalara tabidir.

15.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Menşe ve Dolaşım Belgelerinin Doldurulması (Mısır - ACID Numarası)

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, menşe ispat ve dolaşım belgelerinin "ihracatçı"ya ilişkin hanesinin, eşyaya ilişkin gümrük beyannamesi ve eki belgelerle uyumlu olarak doldurulması; ayrıca menşe ispat ve dolaşım belgelerinin “eşya tanımı”na ilişkin hanesine ilgili mevzuatta öngörülmeyen bilgilerin girilmemesi gerektiği ifade edilmektedir.


Diğer taraftan, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, ülkemizde gerek manuel usulde gerekse MEDOS üzerinden elektronik ortamda düzenlenen EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgelerine ACID numarası yazılması talebi uygun görülmemekte olup ihracatımızın olumsuz etkilenmemesi için, ihracatçı tarafından talep edilmesi halinde, ilgili numaranın EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgelerinin vize işlemi sonrasında ihracatçı, yasal temsilcisi veya ithalatçı tarafından elle mürekkepli kalemle yahut yapışkanlı bir etiket üzerine yazılarak yapıştırılmak suretiyle mezkur belgelere dercedilmesinin mümkün olduğu belirtilmektedir.
Yazıda devamla, konuya ilişkin İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ACID numarasının menşe ispat belgeleri üzerine yazılması zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik girişimlere devam edildiği; söz konusu girişimler olumlu neticeleninceye dek ihracatın sekteye uğramaması amacıyla ve ülkemiz ile Mısır arasında mevcut STA'nın menşe kurallarını belirleyen 3 no'lu Protokol'ün 25 inci maddesi hükümlerine dayanılarak;

- MEDOS'ta Mısır'a STA kapsamında ihracat amacıyla düzenlenen EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgelerinin üzerine ACID numarası, firma tescil numarası, fatura numarası gibi bilgilerin tek set şeklinde sistemsel olarak yazılması mümkün olan bir haneye, belge başvurusu esnasında MEDOS üzerinden ihracatçı tarafından girilmesinin,

- Mısır'a STA kapsamında ihracat amacıyla MEDOS üzerinden düzenlenmeyen EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgeleri ile MEDOS'ta düzenlenmiş olmakla beraber ihracat aşamasında ACID numarası girilememiş olan belgelere ACID numarasının ihracatçı, ihracatçının yasal temsilcisi veya ithalatçı tarafından mürekkepli kalemle yahut yapışkanlı bir etiket üzerine yazılmasının uygun görüldüğü ifade edilmektedir.

12.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Yeşil Çelik Kullanımı 2040 Yılında Ucuzlamadan Önce Otomobil Üreticilerine Başlangıçta Daha Maliyetli Olacak

✔️ 🟢 Yeşil Çelik Kullanımı 2040 Yılında Ucuzlamadan Önce Otomobil Üreticilerine Başlangıçta Daha Maliyetli Olacak

Ricardo41 tarafından yapılan analize göre, çelik içeriğinin İddialı ve Geleneksel 'hiçbir şey yapmama' senaryoları arasındaki maliyet farkı 2030 yılında binek araç başına sadece 43 Avro ile zirve yapmakta ve daha sonra 2030-2050 yılları arasında azalarak 2040 yılında araç başına 9 Avro ve 2050 yılında araç başına 53 Avro maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Her iki senaryo için 2030 yılında çelik içeriğinin toplam maliyeti sırasıyla 462 ve 419 Avro'dur. Bu, 2030 yılında %50'ye yakın yeşil çelik kullanan bir otomobilin (İddialı senaryonun varsayımlarına uygun olarak) otomobil üreticilerine bugün ürettiklerine kıyasla üretilen araç başına sadece 43 € daha pahalıya mal olacağı anlamına gelmektedir.

2030 yılında %100 yeşil H2-DRI çeliği kullanan bir otomobil için (en yüksek maliyetli seçenek), çelik içeriği maliyeti İddialı senaryoya göre daha yüksektir ve 2030 yılında araç başına toplam 524 € çelik içeriği maliyetine ulaşır (geleneksel çelik kullanımına göre %25 daha yüksek veya 105 € daha fazla).

Düşük karbonlu çelik için maliyet varsayımları ve girdileri, örneğin yenilenebilir elektrik ve hidrojen gibi temel hammaddelerin fiyatı düştükçe ve altyapı daha yaygın bir şekilde kullanılabilir hale geldikçe, tüm yeşil çelik senaryolarının 2040'tan itibaren otomobil üreticileri için bir maliyet tasarrufu sağlayacağı öngörülmektedir.

11.11.2024
STA Gümrük Müşavirliği

ABD’li hammadde sektörü devi Dow, ülkenin daha yeşil ve daha akıllı bir ekonomiye geçişinin getirdiği....

🇺🇸 🚩 ABD’li hammadde sektörü devi Dow, ülkenin daha yeşil ve daha akıllı bir ekonomiye geçişinin getirdiği fırsatları değerlendirmek için istikrarlı yatırımlar ve daha güçlü ortaklıklarla Çin pazarına bağlı kalacağını söyledi.

Dow Asya Pasifik Başkanı Puay Koon Chia, 7. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) sırasında Xinhua’ya verdiği demeçte, “Çin’deki büyüme planları konusunda çok umutluyuz ve Çin’deki inovasyonun bölgemizin ötesinde de büyüyeceğine ve fayda sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Bu yıl çok uluslu bir firma olan Dow’un, ABD dışındaki en büyük denizaşırı pazarı olan Çin’e girişinin 45. yıldönümü. Şirket, ambalaj, altyapı, tüketici bakımı ve yeni enerji gibi sektörlerde uygulanan kimyasalların, plastiklerin ve gelişmiş malzemelerin inovasyonuna, geliştirilmesine ve üretimine odaklanmak için Çin’de geniş bir ağ kurdu.

Çin ekonomisinin hızlı büyümeden yüksek kaliteli kalkınmaya doğru kaydığını belirten Koon, müşterilerin döngüsel ve düşük karbonlu çözümlere yönelik artan taleplerine dikkat çekti. “Bu dönüşüm gerçekten de oyunun kurallarını değiştiriyor.”

Bu aynı zamanda Dow’un fuara yedinci katılımı oldu ve şirketi tam zamanlı bir CIIE katılımcısı haline getirdi. Yedi CIIE oturumu boyunca Dow, platform aracılığıyla yaklaşık 90 yeni ürün ve teknoloji tanıttı ve 50’den fazla stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

11.10.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Türkiye otomotiv endüstrisi, 9 ayda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 18 milyar 1 milyon 709 bin dolarlık satış gerçekleştirdi.

Türkiye otomotiv endüstrisi, 9 ayda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 18 milyar 1 milyon 709 bin dolarlık satış gerçekleştirdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerinden derlediği bilgiye göre, otomotiv endüstrisinin ocak-eylül dönemi ihracatı, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 5,3 artarak 25 milyar 574 milyon 639 bin dolardan 26 milyar 933 milyon 806 bin dolara çıktı.

Otomotivde 190'dan fazla ülke, özerk ve serbest bölgeye ihracat yapan sektör, bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye ihracatından yüzde 16,2 pay aldı.
Ülkeler bazında bakıldığında, AB ülkeleri, ocak-eylül döneminde Türkiye'nin otomotiv ihracatında yüzde 66,9 payla ilk sırada yer aldı.

Bu ülkelere 9 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 18 milyar 1 milyon 709 bin dolarlık dış satım yapıldı. Böylece AB ülkeleri, otomotiv ihracatında en önemli pazar konumunu korudu.

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasıyla dahil olduğu "diğer Avrupa ülkeleri" grubuna dış satım ise yüzde 33 artışla 3 milyar 750 milyon 192 bin dolar oldu.
"Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri" grubuna 1 milyar 294 milyon 463 bin, "Kuzey Amerika Serbest Ticaret ülkeleri" grubuna 1 milyar 111 milyon 677 bin, "Afrika ülkeleri" grubuna ise 1 milyar 2 milyon 468 bin dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirildi.

2.10.2024
STA Gümrük Müşavirliği

Gümrük İşlemlerinde Hedefe Tam İsabet

Gümrük işlemlerinizde hedefe ulaşmanızı sağlamak için buradayız. Uluslararası ticaretin karmaşık ve dinamik doğasında, uzman kadromuz ve ileri teknolojilerimizle süreci sizin için basitleştiriyor ve hızlandırıyoruz. Gümrük mevzuatına hakim ekibimizle, işlemlerinizde hatasız ve verimli çözümler sunuyoruz.

Ekibimiz, yılların tecrübesi ve derin bilgi birikimi ile gümrük mevzuatının tüm inceliklerine hakimdir. İhracat ve ithalat işlemlerinizde size rehberlik ederek, doğru ve etkili çözümler sunarız. Karmaşık gümrük süreçlerini yönetmek bizim işimiz.

Ticaretin hızla değişen dünyasında, gümrük işlemlerinizin hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanması için çalışıyoruz. Süreçlerinizi en kısa sürede sonuçlandırarak, size zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz. Ticaretinizin aksamadan devam etmesi için yanınızdayız.

Modern dijital altyapımız sayesinde, gümrük işlemlerinizin her aşamasını anlık olarak takip edebilir ve süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Dijital çözümlerimiz, işlemlerinizin şeffaf ve erişilebilir olmasını sağlar. Müşterilerimize her zaman açık ve anlaşılır bilgi sunmayı hedefliyoruz.

STA Gümrük Müşavirliği olarak, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutuyoruz. Güvenilir ve şeffaf hizmet anlayışımızla, ticaretinizin her adımında yanınızdayız. Sizin başarınız, bizim başarımızdır.