Kasım 15, 2024
Rusya, Kuş Gribinin Arttığı Konya’dan Tavuk ve Yumurta İthalatını Yasakladı.
STA Gümrük Müşavirliği

Rosselkhoznadzor), 12 Kasım 2024 itibarıyla Türkiye’nin Konya ilinden canlı kümes hayvanları, kuluçkalık ve yenilebilir yumurtalar, tavuk eti, tavuk ürünleri ve diğer tüm kümes hayvanı ürünlerine geçici kısıtlamalar getirdiğini duyurdu.

Yasak, Türkiye’deki kuş gribi vakalarının artışı üzerine yürürlüğe kondu. Aynı zamanda, Konya’dan Rusya üzerinden yapılan canlı kümes hayvanı transit geçişleri de durduruldu.

Kuş Gribi Türkiye’de Yeniden Görüldü

Türkiye’de, 2 Kasım’da Konya’nın Meram ilçesinde bir yumurta üretim tesisinde kuş gribi tespit edilmişti. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, vakayı “münferit” olarak nitelendirmiş olsa da, kuş gribinin Eskişehir’de de görülmesi durumun yayılma riskine dikkat çekiyor.

Kuş Gribi ve Bulaşma Yolları

Kuş gribi, özellikle su kuşları arasında yaygın olan ve İnfluenza A (H5N1) virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. İnsanlara bulaşabilen bu hastalık, enfekte kuşlarla yakın temas veya az pişmiş kümes hayvanı tüketimi yoluyla da bulaşabilmektedir.

İşlenmiş Ürünler Hariç

Rosselkhoznadzor, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün standartlarına uygun şekilde kuş gribi virüslerinden arındırılmış işlenmiş ürünlerin kısıtlamaya dâhil olmadığını açıkladı. Ancak, bitkisel ve kimyasal sentezli yem katkıları hariç, kuşlar için yem ve yem katkı maddeleri de kısıtlamalara tabidir.


STA Gümrük Müşavirliği
#stagümrük
#gümrük
#gümrükmüşavirliği
#gümrükişlemleri
#global #rusya #sta
EN SON
HABERLER

AB, gümrük vergileri konusunda ABD ile temel anlaşmaya varma yolunda.

ABD ile ticaret müzakereleri için son tarih yaklaşırken, AB ve ABD'nin temel bir anlaşmaya yöneldiği ve sektörler üzerinde daha ayrıntılı çekişmeleri sonraya bıraktığı görülüyor.

Bazı diplomatlar ve bir AB yetkilisine göre AB ve ABD, gümrük tarifeleri konusundaki anlaşmazlığı 9 Temmuz'daki son tarihten önce çözüme kavuşturmak üzere kapsamlı bir anlaşmadan ziyade "siyasi mutabakat" şeklinde bir anlaşmaya doğru ilerliyor.

Üst düzey bir AB diplomatı, "Eğer bir anlaşma olacaksa, en gerçekçi sonuç muhtemelen genel bir çerçeve ya da bir 'ilke anlaşması' olacaktır. Zaman kısıtlamaları nedeniyle ABD'nin İngiltere ve hatta Çin ile vardığı türden bir anlayışa benzeyen bir şey," dedi ve ekledi: "Bu ayrıntılı, kapsamlı bir ticaret anlaşması değil, daha somut düzenlemelere zemin hazırlayan siyasi bir anlayış olacaktır."

Olası anlaşma, pazartesi günü Brüksel'de kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda ele alındı. Avrupa Komisyonu yetkilileri AB büyükelçilerine AB ile ABD arasında devam eden müzakereler hakkında bilgi verdi. Diplomatlardan biri, büyükelçilere ABD'nin "çok somut bir şey" önermeyen yeni bir karşı önerisi hakkında da bilgi verildiğini söyledi.

İngiltereden Türkiye ile STA açıklaması

İngiltere Ticaret Bakanlığı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds'un bugün Londra'daki heyetler arası görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ticaretin nasıl büyütülebileceğinin görüşüldüğü belirtilerek, "İngiltere ve Türkiye arasında güçlü bir ekonomik ilişki bulunuyor. 2024'te iki ülke arasındaki ticaret yaklaşık 28 milyar sterlin seviyesine ulaşmış olup, Türkiye, İngiltere'nin 16'ıncı en büyük ticaret ortağı konumunda. Halihazırda İngiliz şirketleri Türkiye'nin 86 milyonluk büyüyen pazarına 9,3 milyar sterlin değerinde mal ve hizmet ihraç ediyor." ifadesi kullanıldı.

Bakanların, İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkisinin önemini ve gücünü teyit ederek daha yakın işbirliğiyle artan ticaret ve yatırımı hedeflemeye devam edeceklerini belirttiği aktarılan açıklamada, serbest ticaretin savunulmasının öneminin de altını çizdiği bildirildi. 

Açıklamada, bakanların STA'nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz sonuna kadar gerçekleştirilmesi yönündeki niyetlerini teyit ettiği bilgisi verilerek şunlar kaydedildi:

"Görüşme sonunda bakanlar, 2020 tarihli İngiltere-Türkiye STA'sında yapılan bir değişiklikle, Teknik Ticaret Engelleri (TTE) başlığının güncellenmiş faslını imzaladı. Bu bölüm, İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki Ticaret ve İşbirliği Anlaşması'nda yer alan düzenlemelere yakın şekilde uyum sağlayarak maliyetleri azaltmayı ve şirketler için ticareti kolaylaştırmayı hedefliyor."

Açıklamada yer alan bilgilere göre, İngiltere dünyanın en büyük ikinci hizmet sektörü ihracatçısı konumunda ancak 2024'te Türkiye'ye yapılan ihracatın yüzde 34'ünü hizmetler sektörü oluşturdu.

Türkiye ekonomisi halihazırda dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi konumunda bulunurken, 2050'de dünyanın en büyük 12'nci ve Avrupa'nın en büyük 4'üncü ekonomisi olması bekleniyor.

Çin'den karşılıklı tarifeler kapsamında gümrük vergilerine tepki!

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in karara karşı olduğu ve kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı karşı tedbirler alacağı belirtildi.


ABD'nin "karşılıklı tarife" olarak adlandırdığı uygulamanın öznel ve tek taraflı değerlendirmelere dayandığı, bunun uluslararası ticaret kurallarına uygun olmadığı ve ilgili tarafların meşru haklarını ve çıkarlarını tehdit ettiğine değinilen açıklamada, "Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır.


Bu, yalnızca ABD'nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak." ifadesine yer verildi.

Trump'tan yeni tarife listesi: ABD'den Türkiye'ye yüzde 10 asgari gümrük vergisi.

Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada 3 Nisan Perşembe gününden itibaren ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, asgari gümrük vergisi oranının yüzde 10 olacağını açıkladı.
Her ülke için ayrı tarife oranlarını açıklayan ABD Başkanı Trump, Türkiye'yi yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanacak ülkeler grubuna dahil etti.

DİĞER
HABERLER